Recuperarea de acasă.

Ne putem bucura de timpul petrecut cu familiile noastre într-un mod mai plăcut și asta poate deveni un motiv de încredere din partea lor, nu unul de jenă și împovărare.

Ne descurcăm bine în recuperare, nu-i așa? Mergem la un grup în fiecare zi, petrecem fiecare seara împreună cu cei din grupul de sprijin. În weekend dăm fuga la câte un grup de discuție pe o temă anume sau la vreun atelier. Putem arăta grupului că facem o recuperare bună de luat ca model, dar dacă lucrurile nu sunt în regulă acasă și familia se destramă, înseamnă că în definitiv nu facem cu adevărat o recuperare sau că o facem incorect sau parțial.

Ne așteptăm ca cei din familiile să fie înțelegători. La urma urmei nu mai consumăm. De ce nu văd ei, de ce nu admit progresul nostru? Nu înțeleg ei cât de importante sunt pentru noi întâlnirile și sedințele de la grup, implicarea și rolul nostrum în cadrul grupului de sprijin?

Uneori familiile noastre nu vor sau nu pot aprecia schimbarea pe care frecventarea grupului de support (AA, NA) o aduce în viața noastră. Familia va vedea schimbarea noastră atunci când le-o arătăm prin propriul nostru comportament. Dacă o ștergem iute la un grup de sprijin în același fel cum fugeam repede ca să consumăm undeva ceva, ce s-a schimbat cu adevărat în noi? Dacă continuăm să ignorăm nevoile și dorințele soților, ale soțiilor sau ale copiilor noștri, nereușind să ne achităm de responsabilitățile din familie, atunci nu aplicăm peste tot aceleași principii de viață și ca atare nu realizăm o schimbare profundă, pe toate planurile vieții.

Trebuie să trăim schimbarea oriunde mergem, oriunde ne aflăm, în orice facem. Dacă vrem ca viața noastră spirituală să fie mai mult decât teorie goală, atunci trebuie ca ea să fie trăită practic începând cu acasă, cu cei de lângă noi. Când facem asta, oamenii cu care ne împărțim și împărtășim viața vor observa cu siguranță schimbarea noastră și vor deveni recunoscători că am descoperit și frecventat grupul de sprijin.

Doar pentru azi: Voi lua recuperarea acasă cu mine.

Doar pentru astăzi, gândurile mele sunt îndreptate către recuperare mea, trăind și bucurându-mă de viață fără să consum droguri.

Doar pentru astăzi, voi avea încredere în cineva din NA care crede în mine și care vrea să mă ajute în procesul meu de recuperare.

Doar pentru astăzi, voi avea un program. O să mă străduiesc să-l urmez cât mai bine.

Doar pentru azi, cu sprijinul NA, am să încerc să dobândesc o perspectivă mai bună asupra vieții mele.

Doar pentru azi, voi fi fără teamă. Gândurile mele sunt îndreptate către noii mei prieteni și camarazi, care nu mai consumă și care au găsit un nou mod de viață. Atâta timp cât urmez și eu această cale, nu am de ce a mă teme.

(Just for today, Narcotics Anonymous, 5 ianuarie)

Traducere și adaptare,

Alexandru Lescau

Distribuie pe:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn