1. Dependenta de etnobotanice. Efectele consumului.
2. Tratamentul dependentei de etnobotanice.
3. Centre de tratament pentru dependenta de etnobotanice.1. Dependenta de etnobotanice. Ce este?

Etnobotanicele sunt un amestec de prafuri sau plante uscate stropite cu diferite substante chimice. In componenta lor se pot gasi urme de amfetamine, methamfetamine, mefedrona, cocaina, heroina, canabinoizi sintetici (care imita actiunea THC-ului, dar efectul lor este trei-patru ori mai puternic). Proportia acestor substante difera de la plic la plic, de aceea unii consumatori risca sa consume substante impure, amestecuri nocive sau risca sa consume in supradoze. De regula se prizeaza (se trag pe nas) sau se fumeaza in pipe speciale sau sub forma de tigara. Consumul de prafuri din plicuri "etnobotanice" pot dezvolta dependenta fizica si psihica inca de la primul consum, mai ales in cazul substantelor care contin methamfetamina.
Metamfetamina, este un drog psihostimulent care cauzeaza rapid stari de euforie si excitatie. Poate crea dependenţă fizică şi psihică încă din primele experienţe de consum. Numele popular: "meth".

Efecte imediate după consumul de etnobotanice:

 • dilatarea pupilelor,
 • energie crescută
 • stări de ameţeală
 • pierdera poftei de mâncare
 • insomnii, tulb. de somn
 
 • agitatie, tremur, nelinişte
 • ideatie obsesiv-compulsivă
 • vorbire rapidă dar bâlbâita
 • cresterea libidoului
 • iritabilitate, panicaEfecte cronice după o perioadă îndelungată de consum de etnobotanice:

 • dependenţă psihică
 • dependenţă fizică
 • pierdere în greutate
 • stricarea, căderea dinţilor
 • episoade psihotice
 • halucinaţii
 • delir, ideaţie bizară, incoerenţă
 • risc crescut de atacuri cerebrale
 • leziuni cerebrale
 • probleme medicale severe
 

Atentie!
In caz de intoxicatie sau supradoza cu astfel de substante sunati la URGENTA 112!

Mefedrona:
Mefedrona (în engleza: mephedrone): Este un stimulent sintetic din clasa amfetaminelor. Acesta substanta este comercializata ca îngrasamânt de plante sau sare de baie. Efectele consumului de mefedrona seamana cu cele avute în timpul consumului de cocaina, amfetamina sau extasy. Efecte secundare ale mephedronei: în urma prizarii pe nas poate provoca sângerari si arsuri în zona nazala, halucinatii auditive si vizuale, probleme de concentrare si orientare a atentiei, pupile dilatate, scrâsnirea dintilor (bruxism), probleme de circulatie de sânge, eruptii cutanate, anxietate, paranoia, convulsii, râsul spontan fara cauza si fara obiect, sentimentul de a fi urmarit, de a suspecta pe toata lumea, anxietate, tulburari de somn, tulburari de comportament cu episoade psihotice.

Semne ale consumului pe termen lung si ale intoxicatiei cu mefedrona:

 

 • dificultati de respiratie, ochii rosii, pupile dilatate
 • schimbari ale temperaturii corpului, probleme ale termo-reglarii corpului;
 • cresterea pulsului, palpitatii, dureri de cap
 • pierderea apetitului alimentar
 • transpiratii abundente
 • racirea extremitatilor corpului si paloarea lor (albastrirea vârfurilor degetelor)
 • anxietate, depresie, paranoia, agresivitate
 • curgerea nasului (atunci când consumatorul obisnuieste sa prizeze pe nas)
 • pe termen lung poate crea impotenta

Canabinoizi sintetici
Acestia se gasesc mai ales în produsele Spice, K2 si imita actiunea THC-ului, substanta activa din planta de marihuana. Produsele de tip “Spice” contin canabinoizi sintetici care sunt defapt substante chimice experimentale în cercertare. Aceste substante experimentale nu sunt destinate consumului uman pentru ca nu exista înca suficiente date despre efectele lor, despre reactiile adverse, consecintele pe termen lung determinate de consumul lor, potentialul lor de a crea dependenta. În urma consumului acestor substante, utilizatorul resimte efecte similare consumului de marihuana, însa aceste efecte pot fi de trei-patru ori mai puternice ca intensitate.

 

 

2. Tratamentul dependentei de etnobotanice.

În funcţie de severitatea dependenţei şi de manifestările asociate acesteia, persoana dependentă poate începe tratamentul urmând una dintre etapele de tratament descrise mai jos. Se recomandă ca pentru început să se apeleze la câteva şedinţe de consiliere psihologică.

În cazul dependenţei de etnobotanice startul tratamentului poate să însemne parcurgerea unor etape: dezalcoolizarea, consilierea psihologică, recuperare psihologică şi comportamentală într-o clinică sau într-un centru staţionar, participarea la grupuri de suport pentru neconsumatori/abstinenţi.

2.1. Dezintoxicarea (prescurtare"detox") în cazul consumului de droguri şi a altor substanţe implică de regulă spitalizarea şi reprezintă un set de intervenţii medicale (în special administrarea de medicamente) cu scopul de a controla efectele intoxicaţiei acute şi de a diminua simptomele de sevraj (în sens larg stare de rău fizic şi psihic). Se actionează pentru eliminarea din organism a substanţei faţă de care pacientul este dependent şi pentru a ameliora stările neplacute de ordin fizic şi psihic ce sunt cauzate uneori de abuzul de substanţă sau alteori de sevraj. Prin programul de dezalcoolizare-dezintoxicare nu se tratează alte aspecte ale dependenţei precum: aspecte psihologice şi sociale, remedierea relaţiilor din familie şi alte situaţii legate abuz sau dependenţă.

Dacă doreşti mai multe detalii despre etapa dezalcoolizării click aici.

Ai nevoie de dezalcoolizare/dezintoxicare? Sună medicul tău de familie şi  întreabă-l care este cel mai apropiat spital din zonă unde se poate face dezalcoolizare/detox.

2.2. Consilierea psihologică

Consilierea psihologică este o formă de intervenţie psihologică ce se adresează persoanelor sănătoase aflate într-o situaţie de impas cu privire la rezolvarea unor situatii de criză de natură personală, familială, socială sau profesională. Consilierul îl ajută pe client să gestioneze o situaţie de criză şi îl asistă în găsirea unei soluţii la problema cu care se confruntă.

În cazul persoanelor care doresc să pună stop dependenţei, consilierul poate oferi răspunsuri la diverse întrebări despre dependenţă (cauze, factori favorizanţi, efecte, consecinţe, tratament) îndrumare, recomandare şi sprijin pentru găsirea soluţiei sau metodei potrivite pentru startul unui program de recuperare. În cadrul şedinţelor de consiliere psihologică se urmăreşte ca persoana consiliată să-şi dezvolte motivaţie puternică şi o strategie pentru atingerea obiectivului propus: ieşirea din cercul dependenţei şi prevenirea reluării consumului.

Dacă doreşti mai multe detalii despre etapa consilierii psihologice click aici.

2.3. Centre de tratament pentru dependenţa de etnobotanice.

Centrele de tratament precum: centrele staţionare, clinici de specialitate sau centrele de tip comunitate terapeutică, au ca obiectiv recuperarea psiho-comportamentală şi socială a persoanelor cu dependenţă. Accentul se pune pe consiliere psihologică, psihoterapie individuală, şedinţe de terapie de grup, şedinţe de consiliere cu membrii familiei, terapie ocupaţională, terapie prin artă. În funcţie de specificul şi metoda fiecărui centru, programul de recuperare poate să aibă o durată de la câteva săptămâni la câteva luni. Se propune ca obiectiv responsabilizarea persoanei, îmbunătăţirea abilităţilor de a comunica şi relaţiona eficient cu ceilalţi, de a-şi (re)dobândi statutul de persoană liberă să ia decizii şi să-şi asume responsabilităţi în plan personal, familial şi social/profesional.
centru tratament casa olarului sura mica
Exemplu de program zilnic al centrului de tip comunitate terapeutică Crucea Albastră
"Casa Olarului", din comuna Şura Mică, judeţul Sibiu:

Ora

Tipul de activitate/program

7:00-7:30

trezire, igienă personală

7:30-8:00

micul dejun

8:00-9:00

şedinţă de grup, repartizare responsabilităţi, sarcini, activităţi pe parcursul zilei.

9:00-10:30

desfăşurarea activităţilor din program: activităţi pe sectoare, consiliere psihologică, terapie ocupaţională, lectură şi filme terapeutice.

10:30-11:00

timp liber, pregătirea pentru şedinţa de terapie de grup

11:00-13:00

şedinţă de terapie de grup

13:30

prânzul

14:00-16:00

Timp liber, odihnă, relaxare

16:00-19:00

Terapie ocupaţională, consiliere psihologică

19:00

cina

19:00-22:00

activităţi administrative, timp liber

22:30

stingerea

Dacă doreşti mai multe detalii despre centre de tratament click aici.

2.4. Grupuri de sprijin (de suport).

Un grup de suport/sprijin pentru dependenţi în recuperare este un cadru care oferă membrilor acestuia posibilitatea de a se menţine neconsumatori sau abstinenţi. În cadrul şedinţelor de grup, membrii grupului pot împărtăşi experiențe similare de viaţă, din perioada consumului sau cea de după oprirea lui, îşi pot oferi ascultare, înţelegere, se pot încuraja şi motiva reciproc pentru a menţine un stil de viaţă sănătos fără episoade de consum/dependenţă. Un grup de suport nu este un grup de terapie. Grupul de suport se axează în principal pe sprijinul şi ajutorul reciproc.
Cele mai cunoscute grupuri de suport pentru dependenţi sunt cele ale Alcoolicilor Anonimi, Gamblerilor Anonimi, etc.
Dacă doreşti mai multe detalii despre grupuri de suport click aici.

Distribuie pe:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn