Suportul și dragostea celor ca mine

Astăzi, asigurați de dragostea și suportul celor asemenea nouă (cei care au avut probleme similare și care s-au recuperat), putem în sfârșit să privim în ochi o altă ființă umană și să fim recunoscători pentru cine suntem.

Atunci când eram în consum, puțini dintre noi puteam privi direct în ochii altora, de cele mai multe ori ne era rușine de felul în care ajunsesem. Mințile noastre nu erau ocupate să se gândească la ceva decent sau sănătos și știam bine lucrul acesta. Timpul nostru, banii și energiile nu le consumam pentru a crea relații sănătoase bazate pe dragoste, nu ne interesa să împărtășim cu ceilalți adevăratele noastre trăiri și gânduri, nu ne interesa cu adevărat să căutăm oameni, grupuri sau locuri ce ne-ar fi putut ajuta în recuperare. Eram prinși într-o gândire magică, ce dădea negreșit câștig de cauză consumului, dependenței și degradării ca persoană.

În recuperare acest proces de degradare este stopat, urmat fiind de unul de refacere. Dar ce anume a făcut ca să oprim acest proces autodistructiv și să ne întoarcem înapoi printre oameni și lume? Simplu: Dragostea celor care ne-au sprijinit.

În compania celor ca noi, dependenți în recuperare, știam că nu o să fim respinși. Prin exemplul altor dependenți ni se arăta cum să începem să privim partea pozitivă a vieții. Când am devenit nesiguri în privința căii de urmat, când ne-am împotmolit, când a trebuit să corectăm o greșeală făcută, știam că prietenii și cei ca noi sunt acolo ca să ne încurajeze.

Încet, am început să prindem gustul sentimentului de libertate. Nu am mai fost blocați în boala noastră, am început să creștem în recuperare împreună cu ceilalți. Și când avem nevoie de sprijin pentru a face pasul următor, acest sprijin îl găsim în fiecare dintre ei. Sentimentul de siguranță pe care l-am descoperit în în dragostea și sprijinul celor din grup a făcut posibil începutul noilor noastre vieți.

Doar pentru azi:
Pot să privesc în ochi pe oricine fără să-mi fie rușine. Sunt recunoscător pentru dragostea și sprijinul care au făcut acest lucru posibil.

Doar pentru astăzi, gândurile mele sunt îndreptate către recuperare mea, trăind și bucurându-mă de viață fără să consum droguri.
Doar pentru astăzi, voi avea încredere în cineva din NA care crede în mine și care vrea să mă ajute în procesul meu de recuperare.
Doar pentru astăzi, voi avea un program. O să mă străduiesc să-l urmez cât mai bine.
Doar pentru azi, cu sprijinul NA, am să încerc să dobândesc o perspectivă mai bună asupra vieții mele.
Doar pentru azi, voi fi fără teamă. Gândurile mele sunt îndreptate către noii mei prieteni și camarazi, care nu mai consumă și care au găsit un nou mod de viață. Atâta timp cât urmez și eu această cale, nu am de ce a mă teme.

(Just for today, Narcotics Anonymous, 4 ianuarie)

Traducere și adaptare,
Alexandru Lescau


Distribuie pe:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn