Despre ce e vorba în recuperare? Ce presupune aceasta?        

Obișnuiam să cred că am răspunsuri la toate, dar azi mă bucur să constat că nu e așa.

Care sunt cele mai îndrăgite cuvinte pe care le spun cei mai mulți dependenți? „Eu știu!” Din nefericire, mulți dintre noi ajung la AA sau NA având deja impresia că le știu pe toate. Trăiam cu impresia că știm foarte multe despre noi înșine dar totuși asta nu ne-a ajutat să oprim consumul pentru perioade lungi de timp.

Cei din grup care au reușit deja o recuperare de ani de zile vor fi primi care să admită că, cu cât petrec mai mult timp cu grupul, cu atât mai mult au de învățat despre ei înșiși și despre alții. Dar ei știu un lucru sigur: prin simpla aplicare a acestui program în 12 pași ei au reușit să rămână neconsumatori până în prezent. Ei nu mai pierd timpul întrebând “de ce“ sau „pentru ce”; ei întreabă astăzi“cum“. (...)

Asta nu înseamnă că nu mai întrebăm “de ce“ atunci când este cazul. Nu venim la NA pentru a ne opri propria gândire și pentru a prelua necritic ideile sau opiniile altcuiva. Dar, la început este o idee foarte bună să ne reformulăm întrebările. În loc de întrebarea “De ce să lucrez la Pasul 1?“ ar fi mai bine să întrebăm “Cum să lucrez la Pasul 1? “ sau “Cum să fac să rămân neconsumator (abstinent)? “

Doar pentru azi: Nu am răspunsuri la toate întrebările, dar știu unde să primesc răspunsurile la întrebările care contează pentru mine.

Doar pentru astăzi, gândurile mele sunt îndreptate către recuperare mea, trăind și bucurându-mă de viață fără să consum droguri.

Doar pentru astăzi, voi avea încredere în cineva din NA care crede în mine și care vrea să mă ajute în procesul meu de recuperare.

Doar pentru astăzi, voi avea un program. O să mă străduiesc să-l urmez cât mai bine.

Doar pentru azi, cu sprijinul NA, am să încerc să dobândesc o perspectivă mai bună asupra vieții mele.

Doar pentru azi, voi fi fără teamă. Gândurile mele sunt îndreptate către noii mei prieteni, care nu mai consumă și care au găsit un nou mod de viață. Atâta timp cât urmez și eu această cale, nu am de ce a mă teme.

(Just for today, Narcotics Anonymous, 6 ianuarie)

Traducere și adaptare,

Alexandru Lescau

Distribuie pe:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn