Acasa
 
Abuz sau dependenta?

Apeleaza la:
Consiliere psihologica

Consiliere online
detalii la telefon
0722 683 862
allescau@gmail.com


 

 


eXTReMe Tracker

 


Etnobotanice

Dependenta de etnobotanice. Ce este?
Methamfetamine
Mefedrona (Mephedrone)
Canabioizi sintetici
Povestea lui Terry - un consumator de etnobotanice
Tratament
Centre de tratament reabilitare pentru dependenta de etnobotanice.
Cu drogul la psiholog - Interviu cu Alexandru Lescau

Consiliere psihologica pentru tratamentul dependentelor:
Alexandru Lescau - psiholog clinician, consilier in dependenta de alcool, droguri, jocuri de noroc. Cabinet de consiliere psihologica in Sibiu.
Programari la tel. 0722683862, intre orele 9:00-18:00.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dependenta de etnobotanice. Ce este?

Etnobotanicele sunt un amestec de prafuri sau plante uscate stropite cu diferite substante chimice. In componenta lor se pot gasi urme de amfetamine, methamfetamine, mefedrona, cocaina, heroina, canabinoizi sintetici (care imita actiunea THC-ului, dar efectul lor este trei-patru ori mai puternic). Proportia acestor substante difera de la plic la plic, de aceea unii consumatori risca sa consume substante impure, amestecuri nocive sau risca sa consume in supradoze. De regula se prizeaza (se trag pe nas) sau se fumeaza in pipe speciale sau sub forma de tigara. Consumul de prafuri din plicuri "etnobotanice" pot dezvolta dependenta fizica si psihica inca de la primul consum, mai ales in cazul substantelor care contin methamfetamine.

Metamfetamina, este un drog psihostimulent care cauzeaza rapid stari de euforie si excitatie. Numele popular: "meth".

Efecte imediate:

Euforie
Cresterea energiei
Diaree, ameteala
Pierderea poftei de mâncare, insomnie, tremur
Agitatie, comportament si ideatie obsesiv compulsiva
Vorbire rapida dar bâlbâita, iritabilitate, panica
Cresterea libidoului
Dilatarea pupilelor

Efecte cronice:
Dependenta
Pierdere in greutate
Cadere rapida a dintilor
Psihoza amfetaminica, mai cu seama, deprivarea de somn

Efecte de supradozaj:
Atac cerebral
Furnicaturi
Paranoia, deziluzie, halucinatii
Caderea sistemului muscular, cadere renala


Atentie!
In caz de intoxicatie sau supradoza cu astfel de substante sunati la URGENTA 112!


Mefedrona:
Mefedrona (în engleza: mephedrone): Este un stimulent sintetic din clasa amfetaminelor. Acesta substanta este comercializata ca îngrasamânt de plante sau sare de baie. Efectele consumului de mefedrona seamana cu cele avute în timpul consumului de cocaina, amfetamina sau extasy. Efecte secundare ale mephedronei: în urma prizarii pe nas poate provoca sângerari si arsuri în zona nazala, halucinatii auditive si vizuale, probleme de concentrare si orientare a atentiei, pupile dilatate, scrâsnirea dintilor (bruxism), probleme de circulatie de sânge, eruptii cutanate, anxietate, paranoia, convulsii, râsul spontan fara cauza si fara obiect, sentimentul de a fi urmarit, de a suspecta pe toata lumea, anxietate, tulburari de somn, tulburari de comportament cu episoade psihotice.

Semne ale consumului pe termen lung si ale intoxicatiei cu mefedrona:
- dificultati de respiratie, ochii rosii, pupile dilatate
- schimbari ale temperaturii corpului, probleme ale termo-reglarii corpului;
- cresterea pulsului, palpitatii, dureri de cap
- pierderea apetitului alimentar
- transpiratii abundente
- racirea extremitatilor corpului si paloarea lor (albastrirea vârfurilor degetelor)
- anxietate, depresie, paranoia, agresivitate
- curgerea nasului (atunci când consumatorul obisnuieste sa prizeze pe nas)
- pe termen lung poate crea impotenta

Canabinoizi sintetici
Acestia se gasesc mai ales în produsele Spice, K2 si imita actiunea THC-ului, substanta activa din planta de marihuana. Produsele de tip “Spice” contin canabinoizi sintetici care sunt defapt substante chimice experimentale în cercertare. Aceste substante experimentale nu sunt destinate consumului uman pentru ca nu exista înca suficiente date despre efectele lor, despre reactiile adverse, consecintele pe termen lung determinate de consumul lor, potentialul lor de a crea dependenta. În urma consumului acestor substante, utilizatorul resimte efecte similare consumului de marihuana, însa aceste efecte pot fi de trei-patru ori mai puternice ca intensitate.


Povestea lui Terry - consumator de etnobotanice

"Eu am inceput sa fumez iarba de pe la 16 ani, acum am 25 (totul a fost frumos..in acesti ani si recunosc cu mana pe inima ca nu am avut vreodata vreo dorinta de a fuma..chiar daca facusem o pauza foarte mare) ..pana vara trecuta mi-a trecut prin cap si nici nu mi-am dorit sa mai incerc si altceva, pana cand vara asta..niste prieteni de ai mei si-au deschis un legal shop in centru Mamaiei toate bune si frumoase ..pana cand(m-au vrajit..sa incerc prafurile de tras pe nas PRECIZEZ ca nu am trecut de la verde la ceva mai STRONG ci pur si simplu am fost convins de "prieteni") am dat de special gold/Magic/Charge care mi-au schimbat viata la 360 de grade.
Am devenit..dependent de aceste droguri ajung sa strang ultima farama de praf ma gandesc cum sa fac rost de bani IMEDIAT cum sa terminat si ultima linie..spre norocul meu familia mea este destul de instarita incat sa imi pot intretine viciile fara probleme si fara ca ei sa stie dar am avut(PANA ACUM) taria de caracter....sa ma rezum la a "trage" pe nas...altii si majoritatea heavy userilor...au ajuns sa se injecteze cu asa ceva DIRECT IN VENA (specific ca din vara pana acum am slabit 15 kg..si arat mai pladid..credeti-ma nu ati vrea sa ii vedeti pe cei ce se injecteaza..PIELE SI OS)..ajung..fara sa vrea cobai! Daca imi dati voie, o sa va explic in mare cam ce au toate:
Special Gold/Magic/Charge si restul de prafuri toate sunt produse si au in compozitie NUMAI si NUMAI substanta MEPHEDRONE un designer drug facut sa ocoleasca legea..asa ca acele prafuri sunt intradevar DROGURI in TOATA puterea cuvantului..iar ceea ce scrie pe eticheta este o minciuna tin sa mai precizez ca este clasat ca "reserch chemicals" si efectiv nu se stie nimic de efectul lui asupra corpului dupa o perioada de timp indelungata.
Pastilele ca Beanz,Smileys,Diablo XXX mai toate au in compozitie BZP(Benzylpiperazine) o substanta activa din extasy Iar ierburile de fumat..evident ca nici in o mie de ani nu au cum sa fie ca iarba originala..datorita faptului ca NU contin THC in schimb ele sunt stropite cu CANABINOIDE SINTETICE..ptr ca e greu sa reproduci ceva..ce este 100% natural.
Tin sa precizez ca au survenit decesuri in urma..consumului de MEPHEDRONE iar dependenta de aceste prafuri este mare. F MARE credeti-ma pe cuvant fiindca nu am dc sa va mint!
Pentru mai multe inf despre acest praf imi putetzi pune intrebari.
DEPENDENTA PSIHICA..CREATA este de o noata 3maxim4 ..dar cand esti pe "stare"(cum se zice) este DE 100 ai face orice..si am mai baga inca cateva..plicuri....doamne ce plicuri..PUNGI DACA AI AVEA.
DAU TUTUROR UN SFAT DIN SUFLET CALD SI PRIETENESC nu bagatzi prostiile alea in voi....NU SUNT BUNE chiar daca sunt blamat ptr. ceea ce voi spune..decat..porcarii sintentice..mai bine..DACA CHIAR VRETI sa fiti high limitati-va la iarba. Va doresc un an nou bun fara griji si fara probleme..multa sanatate si fericirie TUTUROR. Va rog NU lasati o generatie intreaga sa ajunga sclavii unor substante..nu ii lasati sa isi ruineze viata..pentru o prostie..copilareasca..poate ca cer mult si nu stiu ..nu vreau laude ..nu vreau numele meu in ziar..ci sa incercam sa luam masuri".

semnat Terry, 30.12.2009, pe forumul www.dependenta.ro
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tratamentul dependentei de substante "etnobotanice"

.Dezintoxicarea (prescurtata "detox") reprezinta un set de interventii medicale (in special administrare de medicamente) cu scopul de a controla efectele intoxicatiei acute si de a diminua sevrajul. Se actioneaza pentru eliminarea din organism a substantei fata de care pacientul este dependent si pentru a ameliora starile neplacute de ordin fizic si psihic ce sunt cauzate de abuzul de substanta sau de sevraj. Prin programul de dezintoxicare nu se trateaza alte aspecte ale dependentei de droguri precum: aspecte psihologice, factori sociali, relationarea cu familia si alte situatii problema care interactioneaza cu dependenta de droguri.De obicei se parcurg trei pasi in dezintoxicare:

1. Evaluarea.
Inainte de inceperea programului de dezintoxicare, pacientul este investigat pentru a determina care sunt substantele toxice prezente in sange si in ce cantitate. In aceasta faza se pot identifica alte probleme de natura medicala sau psihologica.

2. Stabilizarea.
In aceasta etapa pacientul incepe programul de dezintoxicare. Aceasta se poate realiza cu sau fara ajutorul medicamentelor, dar de cele mai multe ori medicatia specifica este utilizata. Pacientului i se explica posibilele stari fizice si psihice, efecte pe care le poate avea pe parcursul procesului de recuperare. Atunci cand este indicat, medical curant poate invita pe cei apropiati pacientului sa-l viziteze, sa-l incurajeze si sa-i ofere sprijin.

3. Indrumarea pacientului catre tratamentul complet.
Ultima parte a dezintoxicarii presupune pregatirea pacientului pentru procesul de recuperare/reabilitare. Devreme ce dezintoxicarea se adreseaza doar aspectelor fiziologice ale dependentei de droguri, ea nu se adreseaza aspectelor psihologice ale dependentei. In aceasta etapa a dezintoxicarii pacientul este informat si invitat sa parcurga intregul process de tratament al dependentei sale prin inscrierea sa intr-un program de reabilitare.

Programul de reabilitare presupune responsabilizare, intelegerea cauzelor si mecanismelor prin care a aparut si s-a mentinut dependenta, maturizare emotionala, cresterea stimei de sine, cresterea motivatiei pentru schimbare, imbunatatirea relatiilor cu ceilalti (familie, prieteni, colegi), dezvoltarea unor strategii de prevenire a consumului (prevenirea recidivei), alte aspecte.

Programul de reabilitare dureaza in functie de caz intre 3 si 6 luni si se poate realiza:
in cabinete de psihologie prin consiliere psihologica saptamanala,
in centre de tratament ambulatorii care ofera servicii de consiliere,
in centre de tratament stationare, centre tip comunitate terapeutica.
..................................................................................................................................

Centre de tratament - reabilitare. Tratament rezidential

Asociatia Crucea Albastra
Consiliere psihologica, psihoterapie de grup si individuala, asistenta medicala si sociala, asistenta spirituala, ergoterapie, reintegrare familiala si comunitara s.a. Ocazional si activitati de preventie si training (formare).
Centrul Nazaret - centru de tratament pentru dependente - pentru barbati
Centrul Insula Sperantei - centru de tratament pentru dependente - pentru femei


Cu drogul la psiholog - Interviu cu Alexandru Lescau
articol realizat de Alexandra Ion Cristea, pentru ziarul Sibiu 100%

A.L: „Specific copilariei este jocul si multumirea parintilor. La vârsta adolescentei natural este sa experimentezi lucruri noi si sa-ti multumesti grupul de prieteni”, spune psihologul Alexandru Lescau. E o realitate destul de greu de acceptat pentru multi parinti sibieni. În pofida diferentelor dintre generatii, ei pot întelege mai bine fenomenul consumului de droguri dar mai ales, pot afla din timp metodele de prevenire a acestuia. Alexandru Lescau este psiholog clinician, specialist în consilierea persoanelor dependente de alcool, droguri sau medicamente, angajat al asociatiei Crucea Albastra România si colaborator al grupului ASPERA. Cunostintele lui se pot dovedi extrem de utile tinerilor, dar si parintilor, profesorilor si tuturor celor interesati în stoparea acestei problemei sociale.

În lipsa de altceva,
gasca dicteaza

Rep: Care sunt cele mai importante motive pentru care tinerii consuma droguri- legale sau ilegale?

A.L: Cele mai întâlnite cauze sunt stresul, nevoia de acceptare sociala si de popularitate, stima de sine scazuta, dar si curiozitatea sau chiar plictiseala. Când tânarul considera ca insuccesul l-a urmarit la scoala, în activitatea sportiva sau în socializarea cu colegii, se întâmpla sa vada în consumul de droguri o cale destul de sigura pentru a avea macar un succes – de a impresiona grupul de prieteni si de a câstiga respectul acestuia.

Rep: Care este legatura vazuta de tineri între a fi „cool” si a lua droguri?

A.L: În gasca de prieteni nu este important ce note ai sau daca ti-ai luat bacul, esential este cât de „cool” sau cât de nonconformist esti. Stima de sine nu mai este alimentata de parinti sau de profesori, ci mai degraba de aprobarea grupului si popularitatea regasita în gasca.

Rep: Care este diferenta dintre un consumator unic sau ocazional si un consumator dependent?

A.L.:La cel dependent se pot citi semne ale abuzului sau dependentei de prafuri sau etnobotanice: ochii rosii, pupilele micsorate, paloarea fetei, privirea pierduta, încordarea muschilor fetei, agitatia, lipsa apetitului alimentar, tulburari ale somnului, schimbarea ritmului veghe-somn, agresivitatea, ideile delirante de urmarire si persecutie. Spre deosebire de un consumator ocazional, cel dependent, (etnobotanicele pot da foarte repede dependenta psihica) se preocupa tot timpul de a face ceva pentru a-si asigura banii pentru alte doze sau marfa în sine.

Rep: Cum influenteaza mediul în care traiesc adolescentii consumul acestora de droguri?

A.L.: Sunt tineri care descopera ca fiind „o problema” pentru parintii sau profesorii lor, se vor bucura mai des de atentia lor. Unii parintii sunt ocupati cu serviciul, se întorc seara târziu acasa si nu petrec suficient timp cu adolescentul. În astfel de situatii, în loc sa ceara mai mult timp parintilor sau profesorilor, adolescentul preia initiativa si gaseste diverse preocupari, ocazii pentru a fi „cool” în mijlocul prietenilor, consumând droguri.

Rep: Ati întâlnit în practica dumneavoastra elevi care „cereau” prin droguri rezolvarea problemelor din familie?

A.L.: Da. Un tânar traia drama divortului dintre parinti, iar ca reactie la acest stres emotional, copilul s-a apucat de baut si de consumat droguri. Cel putin o vreme, strategia de a-i tine pe parinti împreuna a functionat, pentru ca ori de câte ori copilul se afla în consum, el câstiga atentia ambilor parinti, acestia colaborând pentru „refacerea” lui.

Rep: Statisticile arata ca liceenii consumatori sau dependenti provin, marea majoritate, din familii cu probleme. Care sunt cele mai întâlnite difunctionalitati ale familiilor lor?

A.L: Cea mai mare este dorinta copilului/tânarului de a se razvrati împotriva tratamentului abuziv al parintilor. Lipsa dragostei autentice, abuzul fizic, verbal, sexual, emotional, neglijarea nevoilor afective ale adolescentului, toate aceste probleme în familie pot determina un tânar sa consume droguri.
Parinti responsabili

Rep: Care pot fi considerate actiunile/ activitatile care pot înlocui cu succes consumul de etnobotanice sau de droguri în general?

A.L: Nu putem potoli setea fireasca a tinerilor de a încerca lucruri noi si senzatii inedite. Suntem însa responsabili de climatul emotional din sânul familiei, de formarea unei bune stime de sine si pentru cultivarea talentelor tinerilor. Trebuie sa îi pregatim pentru tranzitia spre adolescenta, formându-le obiceiuri sanatoase, pentru a-si satisface curiozitatile într-o maniera responsabila sau cum sa stie sa combata plictiseala.

Rep: Ce rol are scoala în actiunea de prevenire?

A.L: Scoala are meritul de a organiza campanii de prevenire si de a pune la dispozitia tinerilor cele mai bune informatii despre consumul de substante. Sunt foarte eficiente actiunile din licee la care sunt invitati fosti consumatori. Elevii sunt mai interesati de ceea ce poate relata cineva de vârsta lor, decât de teoria, schemele sau avertismentele facute de catre un medic sau un psiholog. Ar fi de dorit sa vedem mai multi parinti care colaboreaza mai strâns cu scoala si se implica în astfel de campanii, sau care sustin macar moral, daca nu financiar, aceste actiuni.

Exemplul personal

Rep: Care sunt cele mai eficiente metode de prevenire a consumului/dependentei?

A.L: Clipurile si mesajele antidrog au o influenta asupra tinerilor, dar nu atât de puternica. Cea mai eficienta metoda este implicarea parintilor în educatia antidrog a copilului înca de la vârsta de 4-5 ani.

Rep: Adultii de azi, nascuti si educati într-un alt tip de societate, se simt deseori depasiti de situatie. Care sunt „armele” pe care le pot folosi acestia?

A.L: Studiile arata ca în familiile în care parintii nu fumau sau nu obisnuiau sa consume alcool sau droguri, copiii au amânat consumul acestora pâna spre vârsta de 18 ani. Totodata, am cam uitat noi, ca adulti, sa mai vorbim copiilor despre valori. Sa vorbim despre Dumnezeu, bine, frumos, dragoste, întelegere, mântuire, despre adevaratele modele, pentru ca acel copil care îsi vede parintii, bunicii, rudele, cu totii respectând aceste valori, le adopta si le pretuieste la rândul sau. Exemplul personal al parintilor este prima lectie antidrog pe care un copil o primeste.Centre de tratament pentru dependente.
Site map

 
Alcoolism
Etnobotanice
Marihuana
Amfetamine
Methamfetamine
Extasy
Cocaina
Heroina
LSD
Jocuri de noroc
Dependenta
Tratamente
Consiliere Psihologica
Consilierea Familiei
Dezalcoolizare-Dezintoxicare
Centre Tratament
Grupuri de sprijin
Forum
Contact
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------