Acasa
 In curand consiliere psihologica online

  


Dezalcoolizare, Dezintoxicare


Dezalcoolizarea
in cazul alcoolismului si Dezintoxicarea in cazul drogurilor si a altor substante (prescurtare"detox") reprezinta un set de interventii medicale (in special administrare de medicamente) cu scopul de a controla efectele intoxicatiei acute si de a diminua sevrajul. Se actioneaza pentru eliminarea din organism a substantei fata de care pacientul este dependent si pentru a ameliora starile neplacute de ordin fizic si psihic ce sunt cauzate de abuzul de substanta sau de sevraj. Prin programul de dezalcoolizare-dezintoxicare nu se trateaza alte aspecte ale dependentei de alcool sau de droguri precum: aspecte psihologice, factori sociali, relationarea cu familia si alte situatii problema care interactioneaza cu abuzul sau dependenta.

Ai nevoie de dezalcoolizare/dezintoxicare? Suna medicul tau de familie si intreaba care este cel mai apropiat spital din zona unde se poate face dezalcoolizare.De obicei se parcurg trei pasi in dezalcoolizare-dezintoxicare:

1. Evaluarea.
Inainte de inceperea programului de dezintoxicare, pacientul este investigat pentru a determina care sunt substantele toxice prezente in sange si in ce cantitate. In aceasta faza se pot identifica alte probleme de natura medicala sau psihologica.

2. Stabilizarea.
In aceasta etapa pacientul incepe programul de dezintoxicare. Aceasta se poate realiza cu sau fara ajutorul medicamentelor, dar de cele mai multe ori medicatia specifica este utilizata. Pacientului i se explica posibilele stari fizice si psihice, efecte pe care le poate avea pe parcursul procesului de recuperare. Atunci cand este indicat, medical curant poate invita pe cei apropiati pacientului sa-l viziteze, sa-l incurajeze si sa-i ofere sprijin.

3. Indrumarea pacientului catre tratamentul complet.
Ultima parte a dezintoxicarii presupune pregatirea pacientului pentru procesul de recuperare/reabilitare. Devreme ce dezintoxicarea se adreseaza doar aspectelor fiziologice ale dependentei de droguri, ea nu se adreseaza aspectelor psihologice ale dependentei. In aceasta etapa a dezintoxicarii pacientul este informat si invitat sa parcurga intregul process de tratament al dependentei sale prin inscrierea sa, dupa externarea din spital, intr-un program de reabilitare.

Programul de reabilitare presupune responsabilizare, intelegerea cauzelor si mecanismelor prin care a aparut si s-a mentinut dependenta, maturizare emotionala, cresterea stimei de sine, cresterea motivatiei pentru schimbare, imbunatatirea relatiilor cu ceilalti (familie, prieteni, colegi), dezvoltarea unor strategii de prevenire a consumului (prevenirea recidivei), alte aspecte.

Programul de reabilitare dureaza in functie de caz intre 3 si 6 luni si se poate realiza:
in cabinete de psihologie prin consiliere psihologica saptamanala,
in centre de tratament ambulatorii care ofera servicii de consiliere,
in centre de tratament stationare, centre tip comunitate terapeutica.

Centre de reabilitare ale Asociatiei Crucea Albastra. Click pentru detalii.

...............................................................................................................................

Consilierea familiala

Este o discutie confidentiala intre membrii familiei si un consilier. Se discuta in mod special despre problema dependentei, dar mai ales despre modalitatile de tratament ale dependentei. Se discuta despre cum poate proceda familia pentru a ajuta o persoana dependenta sa accepte tratament pentru dependenta sa. Uneori si membrii familiei ar fi bine sa faca anumite schimbari in atitudinea si comportamentul fata de persoana dependenta pentru ca aceasta sa urmeze mai repede un tratament sau pentru a mentine mai usor abstinenta, dupa parcurgerea unui tratament. In acest sens, sedintele de consiliere familiala ajuta membrii familiei sa constientizeze atitudinile, comportamentele si rolurile pozitive din cadrul familiei, care contribuie la iesirea din dependenta a celui bolnav si mentinerea abstinentei/neconsumului total.
..................................................................................................................................

..................................................................................................................................

 

Site map

 
Alcoolism
Etnobotanice
Marihuana
Amfetamine
Methamfetamine
Extasy
Cocaina
Heroina
LSD
Jocuri de noroc
Dependenta
Tratamente
Consiliere Psihologica
Consilierea Familiei
Dezalcoolizare-Dezintoxicare
Centre Tratament
Grupuri de sprijin
Forum
Contact
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------